JOEY DEE AND THE STARLITERS – PEPPERMINT TWISTIN’

62 jaar geleden in 1958 vormde de 18-jarige Amerikaanse muzikant Joseph DiNicola onder zijn artiestennaam Joey Dee een populair hitgroepje dat later miljoenen platen zou gaan verkopen en talrijke hits zou gaan scoren onder de naam ‘Joey Dee And The Starliters’. Ze begonnen er aan als een uit New Jersey afkomstig kwintet met Joey Dee en Rogers Freeman als de twee leadzangers. In 1958 scoorden ze al een eerste grote hit met de song “Lorraine” en het op de B-zijde opgenomen liedje “The Girl I Walk To School”.

Freeman werd als tweede leadzanger al gauw vervangen door David Brigati en de drie andere ‘Starliters’ waren Carlton Lattimore op keyboards, Sam Taylor op gitaar en Willie Davis op drums. De later vooral als gangsterfiguur bekend geworden acteur Joe Pesci speelde in de jaren ’60 zelfs een tijdje op gitaar mee met deze groep.

De grootste hit voor ‘Joey Dee And The Starliters’ was ongetwijfeld “Peppermint Twist” waarmee ze begin 1962 op de kar sprongen van de successen die twistkoning Chubby Checker uit Philadelphia wist te vergaren met zijn dansliedjes. Hun nummer stootte het alomgekende “The Twist” van Chubby Checker van de eerste plaats in de Amerikaanse nationale hitparade. Het net voor “Peppermint Twist” uitgebrachte liedje “Face Of An Angel” dat door David Brigati werd gezongen effende het pad in de hitlijsten voor de ultieme klassieker van ‘Joey Dee And The Starliters’.

Het album “Doin’ The Twist At The Peppermint Lounge” dat het succes van hun hitsingle moest bestendigen bevatte enkele coverversies van songs van andere artiesten uit die tijd. Zo namen ze Lee Dorsey’s “Ya-Ya” op, “Fanny Mae” van Buster Brown, “Sticks And Stones” van Ray Charles en “(Do The) Mashed Potatoes” van James Brown. Andere hits scoorden ‘Joey Dee And The Starlites’ met de nummers “Shout”, “Everytime (I Think About You)” en “What Kind Of Love Is This”. Maar eind 1962 kwam er een plots einde aan het bestaan van deze groep die toch wel zijn eigen stempel heeft achtergelaten in de muziekgeschiedenis. Joey Dee vierde zijn 80e verjaardag op 11 juni 2020 en probeert dezer dagen zo goed mogelijk van zijn verdiende pensioen en zijn oude dag te genieten.

(valsam)

 

 

 

 

Track Listing:
1. LORRAINE
2. THE GIRL I WALK TO SCHOOL
3. SHIMMY BABY
4. FACE OF AN ANGEL
5. PEPPERMINT TWIST (Part 1)
6. PEPPERMINT TWIST (Part 2)
7. YA-YA
8. FANNY MAE
9. HOT PASTRAMI (With Mashed Potatoes)
10. STICKS AND STONES
11. HEY, LET'S TWIST
12. ROLY POLY
13. SHOUT (Part 1)
14. SHOUT (Part 2)
15. LET'S HAVE A PARTY
16. CRAZY LOVE
17. ALL THE WORLD IS TWISTIN'
18. GOIN' BACK TO MY HOME TOWN
19. EVERYTIME (I Think About You) (Part 1)
20. EVERYTIME (I Think About You) (Part 2)
21. HELLO JOSEPHINE
22. KANSAS CITY
23. MONEY (That's What I Want)
24. HAVE YOU EVER HAD THE BLUES
25. WHAT KIND OF LOVE IS THIS
26. WING-DING
27. TWISTIN' ON A LINER
28. I LOST MY BABY
29. KEEP YOUR MIND ON WHAT YOU'RE DOIN'

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video